Proste wskazówki, które pomogą Ci zaparzyć dobrą filiżankę kawy!

Łatwo jest powiedzieć, że zamierzasz stworzyć pyszną kawę, ale robienie tego może być trudne. Czasami kawa wychodzi o wiele za słaba lub zbyt mocna. Ten artykuł może dać Ci informacje, których potrzebujesz, aby zrobić wspaniałą kawę, która będzie Cię wracać po więcej.

Zawsze przechowuj ziarna kawy lub mieloną kawę w ciemnym, chłodnym i szczelnym pojemniku. Jeszcze lepiej, użyj pojemnika próżniowego. Przechowywanie kawy w takim pojemniku pomaga utrzymać jej zapach i smak przez długi czas. Przechowuj pojemnik w lodówce lub zamrażarce, aby maksymalnie wydłużyć okres świeżości.

Umieszczanie żywności i napojów w zamrażarce sprawia, że zachowują one świeżość na dłużej, ale są pewne granice. W przypadku kawy, trzy miesiące to najdłuższy okres, w którym może ona pozostać zamrożona. Jeśli to zrobisz, zacznie się robić nieświeża.

Kupuj mniejsze puszki z kawą. Jeśli kupujesz kawę w puszce, kup tylko tyle, ile zużyjesz w ciągu kilku tygodni. Będzie to kosztowało więcej pieniędzy niż kupienie dużej puszki i przechowywanie jej przez jakiś czas. To, co zaoszczędzisz w pieniądzach kupując większą puszkę, w końcu poświęcisz w smaku.

Nie zamrażaj całej swojej kawy w jednym dużym pojemniku. Jest to dobry sposób na to, aby kawa łatwo się psuła. Za każdym razem, gdy rozmrażasz kawę, będzie ona miała w sobie trochę wilgoci. Ciągłe zamrażanie spowoduje utratę jej jakości. Używaj małych torebek do przechowywania, aby zamrażać ją partiami.

Podczas gdy kawa się parzy, spróbuj namoczyć kubki z kawą w gorącej wodzie. Zimny kubek ochłodzi Twój napój, zanim zdążysz go nawet podać do ust! Kiedy kawa jest gotowa, po prostu osusz kubki i podaj. Ta sztuczka sprawi, że kawa pozostanie gorąca znacznie dłużej.

Jeśli naprawdę chcesz mieć najświeższą kawę o wyśmienitym smaku, unikaj paczkowanej kawy, która stoi na półkach sklepów spożywczych. Kup ziarna kawy bezpośrednio od palarni poprzez ich stronę internetową. Większość palarni będzie miał kawę na drzwi w ciągu zaledwie kilku dni. To pozwala cieszyć się ziarna, gdy są one w ich najbardziej aromatyczne.

Czy wiesz, że wypicie filiżanki kawy poprawia jakość Twoich ćwiczeń? Badania wykazały, że kofeina zawarta w kawie dodaje energii, gdy jest spożywana przed rozpoczęciem ćwiczeń. Ten mały zastrzyk energii może być właśnie tym, czego potrzebujesz, aby przejść przez ćwiczenia i wykonać je tak, jak chcesz.

Dobra woda jest tak samo ważna jak jakość kawy, jeśli chodzi o parzenie wspaniałej filiżanki. Jeśli woda, której używasz nie jest bardzo smaczne, nie można oczekiwać, aby zakończyć się z jakości filiżanki Joes. Najlepszą kawę przygotowuje się z wody źródlanej lub wody z kranu, która została przepuszczona przez filtr.

Przed pójściem do łóżka zaparzaj kawę na zimno, używając fusów, wody, filtra i mleka. Próba szybkiego schłodzenia gorącej filiżanki kawy rano poprzez włożenie jej do lodówki lub zamrażarki może doprowadzić do rozwodnienia napoju. Najlepsza kawa to taka, która powstaje powoli. Dlatego tak ważne jest przygotowanie jej poprzedniego wieczoru.

Nie wyrzucaj starych fusów po kawie. Mogą one służyć wielu pożytecznym celom w Twoim domu. Mogą pomóc w czyszczeniu naczyń i pozbyciu się szkodników z podwórka. Ponadto, mogą być użyte jako kompost w Twoim ogrodzie. Wreszcie, mają one nawet pewne zastosowania kosmetyczne! To niesamowite, co te stare fusy z kawy mogą zrobić.

Jeśli jesteś fanem spienionego mleka na kawę, że można dostać w sklepach, to jest to łatwe do naśladowania, że w domu, zbyt. Wszystko, co musisz zrobić, to podgrzać mleko lub śmietankę w mikrofalówce, aż będzie parzyć. Używając trzepaczki z uchwytem między rękami, szybko ucieraj. Kiedy jest spieniony, jesteś gotowy. Użyj mleka, które jest wyższe w tłuszczu, co najmniej 2 procent.

Wielka wskazówka, aby pamiętać, jeśli jesteś po najlepszym smaku filiżanki kawy jest nie pozwól kawa siedzieć przez dłuższy okres czasu. Kawa pozostanie świeża tylko przez około dziesięć minut, więc powinieneś być przygotowany do picia kawy zaraz po jej zaparzeniu.

Określ ilość filiżanek, które chcesz utworzyć z wyprzedzeniem przed zaparzeniem. Typowa filiżanka zawiera sześć uncji, a filiżanka z miarką – osiem. Dobra mieszanka to około dwie łyżki stołowe kawy na każdą filiżankę wody o pojemności sześciu uncji. Twój napar będzie rozwodniony, jeśli użyjesz filiżanki z miarką.

Jeśli nie możesz cieszyć się filiżanką dobrej kawy z małymi dziećmi biegającymi przez cały dzień, poszukaj kawiarni z przejazdem. Zabranie dziecka na przejażdżkę po kawę może być dla niego wspaniałą, małą wycieczką i świetnym sposobem na zdobycie kawowego szlifu.

Parząc kawę, używaj świeżej, czystej wody. Ponieważ kawa składa się głównie z wody, jakość wody, której używasz, będzie miała wpływ na jakość kawy, którą pijesz. Unikaj stosowania filtrów zmiękczających wodę do wody używanej do parzenia kawy. Bardzo miękka woda nie jest w stanie odpowiednio wydobyć olejków kawowych.

Jak wspomniano wcześniej, nie jest łatwo przygotować wspaniałą filiżankę kawy przez cały czas. Ale będziesz robić idealną filiżankę kawy regularnie, jeśli wprowadzisz te wskazówki do dobrego użytku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *