Łatwa kolacja – Poradnik gotowania

Gotowanie własnych posiłków ma wiele zalet. Możesz zaimponować randce, zaoszczędzić pieniądze, jeść zdrowiej i mieć posiłek, który jest dostrojony do twoich unikalnych smaków. Większość ludzi chciałaby wiedzieć, jak gotować, ale czują, że jest to coś, co albo wiesz, albo nie wiesz, jak to zrobić. W tym artykule przedstawimy porady, które pokazują, że każdy, przy odrobinie wysiłku, może stać się początkującym domowym szefem kuchni.

Aby przygotować się do posiłku, który masz zamiar gotować, zrób kompleksową listę wszystkiego, co będzie potrzebne do gotowania posiłku, gdy idziesz do supermarketu. To pozwoli Ci pozostać tak zorganizowany, jak to możliwe, więc nie ma części posiłku, które można zostawić.

Oszczędzaj czas, gotując duże ilości i zamrażając dodatkowe. Kiedy planujesz wyszukany lub czasochłonny posiłek, przygotuj dodatkowe porcje. Zrobienie większej ilości nie wydłuży zbytnio czasu gotowania, a te dodatkowe posiłki można zamrozić, zapewniając szybką i zdrową alternatywę dla typowego mrożonego obiadu telewizyjnego.

Jeśli gotujesz ciasta lub potrawy, które mogą stać się bardzo niechlujne, upewnij się, że nosisz fartuch przez cały czas. Ostatnią rzeczą, jaką chcesz zrobić, jest zabrudzenie ubrania jedzeniem i konieczność przebrania się przed zjedzeniem posiłku z przyjaciółmi lub rodziną.

Gotujesz duży posiłek? Przygotuj go dzień lub noc wcześniej! W ten sposób będziesz miał mniej do zrobienia w dniu, w którym masz zamiar przygotować posiłek. Na przykład, jeśli częścią posiłku będzie sałatka, przygotuj ją dzień wcześniej.

Aby uzyskać profesjonalnie wyglądające rezultaty podczas zanurzania cukierków w roztopionej czekoladzie, użyj wykałaczki do zanurzania miękkich cukierków. Wbij wykałaczkę w cukierek mniej więcej do połowy, uważając, aby nie przebić jej na wylot. Zanurz cukierek, połóż go na papierze woskowanym, aby ostygł, a następnie szybko upuść odrobinę rozpuszczonej czekolady na otwór zrobiony wykałaczką. Otwór po wykałaczce jest teraz sprytnie wypełniony czekoladą.

Gotowanie hamburgerów wydaje się być proste, ale jest kilka sztuczek, których trzeba się nauczyć. Przed położeniem na grillu zrób otwór w środku placka. Otwór zapobiegnie podnoszeniu się mięsa w środku, więc nie będziesz już miał niedopieczonego środka z przypalonymi brzegami. Całość całkowicie zniknie podczas pieczenia, więc nikt nie zauważy Twojej sztuczki.

Fasola przechowywana przez dłuższy okres czasu wymaga sprawdzenia, czy nie jest uszkodzona przez owady lub pleśń. Zamiast przyglądać się każdej fasoli wzrokowo, włóż ją do miski z zimną wodą. Używaj tylko tych, które opadają na dno, ponieważ te unoszące się na wodzie są albo uszkodzone przez owady albo spleśniałe.

Napoje są istotną częścią każdego posiłku, ponieważ będziesz chciał mieć odpowiednie wino ze swoim daniem, jeśli jesz mięso. Upewnij się, że wybierzesz dobre czerwone wino, jeśli masz wysokiej jakości mięso, a to z pewnością zmaksymalizuje jakość Twojego doświadczenia z przyjaciółmi i rodziną.

Umieść owoce, które nie są całkiem dojrzałe w plastikowej torbie z kilkoma małymi otworami, aby umożliwić im dojrzewanie. Plastik pomaga zatrzymać gazy używane przez dojrzewające owoce, podczas gdy otwory pozwalają świeżemu powietrzu krążyć po owocach. Pomaga to również zachować świeżość owoców na dłużej!

Nigdy nie wyrzucaj resztek z indyka. Mięso można pokroić, przechowywać w oddzielnych torebkach i trzymać w zamrażarce. Indyk pozostaje świeży do trzech tygodni po zamrożeniu.

Kiedy tylko jest to możliwe, powinieneś kupować żywność na targu rolnym, a nie w zwykłym sklepie spożywczym czy supermarkecie. Żywność z targu rolnego jest świeża i czasami wymaga mniej konserwacji, aby wydobyć smaki niż normalna żywność. Pamiętaj, aby zachować prostotę podczas gotowania z jedzeniem z farmerskiego targu.

Każdy dobry kucharz zdaje sobie sprawę z tego, jak ważne jest posiadanie dobrze zaopatrzonej spiżarni. Mąka, sól, olej, cukier i przyprawy powinny być zawsze pod ręką. Od tego zależy dobre gotowanie. Nie ma nic bardziej frustrującego niż zabranie się do ostatniego kroku i odkrycie, że brakuje ci niezbędnej przyprawy.

Jeśli smażysz warzywa i potrzebujesz więcej oleju, dodaj go do zewnętrznej części patelni. W ten sposób olej zostanie podgrzany zanim dotrze do warzyw. W ten sposób wyeliminujesz dodatkowy czas gotowania i nigdy nie będziesz musiał się martwić o to, że twoje warzywa będą rozmiękłe lub że dostaniesz rozprysk gorącego oleju.

Domowy posiłek pomoże utrzymać twój portfel duży, twój żołądek mały, i twój rodzina szczęśliwa. Podczas gdy my no możemy wszystkie mieć zdolność być światowym następnym wielkim kucharzem, rada ty czytałeś możesz upewniał się ty jesteś mimo to gotować posiłki które stawiają wielki uśmiech na twarzach ty i twój rodzina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *